Vastaustekniikka

Oikeustieteellisen tdk:n pääsykokeisiin valmentavan kurssin oma keskustelualue.
miyl
Viestit: 26
Liittynyt: Ma Huhti 09, 2018 11:48 am

Re: Vastaustekniikka

Viesti Kirjoittaja miyl »

Veera94 kirjoitti: Ke Huhti 24, 2019 6:45 pm Kiitos vastauksesta. Nyt heti tuli eteen tällainen kinkkinen kohta kun tein materiaalipaketin monivalintatehtäviä. Esimerkiksi tehtävä 2 ja kohta numero 8. Mikä tai mitkä seuraavista väittämistä kuvaavat pro et contra-argumentaatiota?

Tein tuota tehtävää ja valitsin itse oikeaksi vastaukseksi ainoastaan A:n eli että sitä kutsutaan myös dialogiseksi argumentaatiomuodoksi. En valinnut kohtaa D eli "perusteluissa ilmaistaan tällöin lopputulosta puoltavat seikat" koska tämä on siis vasta puoli totuutta eli sen lisäksi pro et contra argumentaatiossa on vielä esitettävä lopputulosta vastaan puhuvat argumentit. Kannattaako siis valintakokeessa valita oikeaksi vastaukseksi sellaiset väittämät missä on ns. puoli totuus jos siis ei ole sitä vain-sanaa?

Nämä monivalinnat aiheuttaa päänvaivaa tulevaa valintakokeen suhteen kun tuntuu että ne on monitulkintaisia eikä välttämättä mittaa sitä oikeaa osaamista :(
Hei Veera94,

on totta, että mainitsemasi tehtävän kohta on hieman monitulkintainen. Hyvä, että olet tarkkana myös harjoitustehtävien kanssa. : ) Koska monivalinnat ovat keskenään erilaisia ja pienetkin erot tehtävänannossa voivat olla merkitseviä, on vaikea antaa yleistä ohjetta siihen, minkälaista vastausta missäkin tehtävässä haetaan. Tämä riippuu tehtävänannosta. Jos materiaalipaketin tehtävä olisi valintakoetehtävä, oletan, että myös D-kohta olisi oikein nimenomaan siksi, että väite ilman vain-sanaa on sinällään oikein (vaikka sen lisäksi pro et contra -argumentaatio käsittää vielä muutakin).

Paljon tsemppiä lukemiseen!
itmyli
Viestit: 4
Liittynyt: Ti Touko 07, 2019 2:15 pm

Re: Vastaustekniikka

Viesti Kirjoittaja itmyli »

Hei,

Itseäni mietityttää muutama seikka liittyen vastaustekniikkaan. Tuolla dioissa sanotaan, että kappalejaot tulee tehdä viivalla, ei tyhjällä rivillä. Miksi? Vaikuttaako se jotenkin arvosteluun jos jätän tyhjää tilaa viivojen sijasta? Ja miten merkkaan tuon viivan? Merkkaanko tällöin monta pientä viivaa koko rivin vai millainen viivan tulee olla? Onko ylipäätään kappalejaoilla väliä kokeessa eli katsotaanko tehtävien rakennetta osana kokonaisuutta? Voinko siis esim oikeustapaustehtävässä suoltaa vaan yhteen pötköön kaikki vai kannattaako minun ajatella jotenkin asioiden jaottelemista eri kappaleisiin?

Sitten vielä kiinnostaisi tietää, että mikäli muistan jonkun KKO tapauksen, mutten muista numeroa, kannattaako kyseistä tapausta edes lähteä selittämään tehtävässä, jos se ei välttämättä niin oleellinen tieto ole? Miten tällaisissa tapauksissa kannattaisi lähteä sitten selittämään tuollaista tapausta ja onko ylipäätään jotain viittaussäännöksiä noihin KKO/KHO ym tapauksiin? Ja muutenkin jos kirjoitan jonkin asian kokeeseen väärin, mikä ei liity tehtävänantoon varsinaisesti, mutta joka voisi olla ihan hyvä mainita, niin saako tällaisista miinuspisteitä?

Sitten mietin vielä, että kun tuota tilaa on vastauksissa rajattu määrä, niin voinko säästää tilaa lyhenteillä, esim, ym, mm. jne? Tai käyttää sulkeita ja kirjoittaa sulkeisiin joitain epäolennaisia lisäyksiä ym, joita ei kuitenkaan tarvitsisi käsitellä kuin vain hieman ohimennen?

Ja kieliopistakin kysymys. Itselläni kielioppi on hieman heikohkoa ja etenkin kun kirjoitan nopeasti (varsinkin koetilanteessa) niin saatan käyttää vääriä sijamuotoja ja muita pieniä virheitä saattaa tulla, jotka eivät kuitenkaan vaikuta siihen, etteikö tekstistäni saisi selvää. Onko näillä niin kovinkaan suurta merkitystä, eli onko mahdollista saada miinus pisteitä kielien takia? Toki ymmärrän sen, että jos tekstistä ei saa lukija selvää ja käsiala on huonoa niin se kyllä varmasti vaikuttaa.

Kiitos vastauksista jo etukäteen! :)
miyl
Viestit: 26
Liittynyt: Ma Huhti 09, 2018 11:48 am

Re: Vastaustekniikka

Viesti Kirjoittaja miyl »

itmyli kirjoitti: Ke Touko 08, 2019 10:28 am Hei,

Itseäni mietityttää muutama seikka liittyen vastaustekniikkaan. Tuolla dioissa sanotaan, että kappalejaot tulee tehdä viivalla, ei tyhjällä rivillä. Miksi? Vaikuttaako se jotenkin arvosteluun jos jätän tyhjää tilaa viivojen sijasta? Ja miten merkkaan tuon viivan? Merkkaanko tällöin monta pientä viivaa koko rivin vai millainen viivan tulee olla? Onko ylipäätään kappalejaoilla väliä kokeessa eli katsotaanko tehtävien rakennetta osana kokonaisuutta? Voinko siis esim oikeustapaustehtävässä suoltaa vaan yhteen pötköön kaikki vai kannattaako minun ajatella jotenkin asioiden jaottelemista eri kappaleisiin?
Hei itmyli,

tapa, jolla teet kappalejaot, ei vaikuta arvosteluun. : ) Vinkki on vastaustekniikan dioissa sen takia, että valintakokeessa vastaustila on yleensä rajattu (useimmiten yksi sivu), ja merkitsemällä kappalejaot viivoilla rivinvaihdon sijasta voi säästää tilaa. Kuten sanoit, vastausten arvostelu on kokonaisarviointia, johon voi periaatteessa vaikuttaa muukin kuin tekstin asiasisältö (esim. rakenteen epäselvyys). Yleensä vastaustila on kuitenkin melko tiivis ja tekstin voi mielestäni hyvin kirjoittaa myös yhteen pötköön. Sanoisin siis, että kappalejaoilla tuskin on ratkaisevaa merkitystä.

Jos haluat tehdä kappalejaot tekstiin viivoilla, kannattaa käyttää pitkää pystyviivaa: Edellisen kappaleen viimeinen virke.|Seuraavan kappaleen ensimmäinen virke.
itmyli kirjoitti: Ke Touko 08, 2019 10:28 am Sitten vielä kiinnostaisi tietää, että mikäli muistan jonkun KKO tapauksen, mutten muista numeroa, kannattaako kyseistä tapausta edes lähteä selittämään tehtävässä, jos se ei välttämättä niin oleellinen tieto ole? Miten tällaisissa tapauksissa kannattaisi lähteä sitten selittämään tuollaista tapausta ja onko ylipäätään jotain viittaussäännöksiä noihin KKO/KHO ym tapauksiin? Ja muutenkin jos kirjoitan jonkin asian kokeeseen väärin, mikä ei liity tehtävänantoon varsinaisesti, mutta joka voisi olla ihan hyvä mainita, niin saako tällaisista miinuspisteitä?
Valintakoetehtävissä on tärkeää vastata siihen, mitä kysytään. Jos olet kirjoittanut tehtävään kaiken, mitä muistat tehtävänantoon läheisesti liittyvistä asioista, ja aikaa ja tilaa jää, kannattaa valintakokevastaukseen toki kirjoittaa muutkin aiheeseen liittyvät, mieleen tulevat asiat. Mieluummin näin, kuin jättää vajaa vastaus. Essee- tai oikeustapaustehtävissä ei ole tietääkseni jaettu miinuspisteitä. Jos näin olisi, tämä olisi varmasti avattu tehtävänannossa. Virheelliset tai epäolennaiset tiedot vastauksessa voivat vaikuttaa kokonaisarvioinnissa, mutta varsinaisia miinuspisteitä ei tämäntyyppisissä tehtävissä ole annettu ainakaan omien tietojeni mukaan.

KKO:n ja KHO:n ratkaisuissa oleellista on muistaa se oikeudellinen ongelma, jota ratkaisu koskee. Jos tapaus tuntuu liittyvän tehtävänantoon, kannattaa ehdottomasti mainita se, vaikka et muistaisi tapausnumeroa (käsittääkseni näiden ulkoa osaamista ei ole yleensä edellytettykään). Myös vaikka muistaisit tapauksen numeron, kannattaa tapauksen sisältö avata, jotta selviää, miksi viittaat tapaukseen. Ratkaisuihin voi viitata esimerkiksi näin:

Tapauksessa KKO2007:26 oli kyse moiteoikeuden rajoituksesta myötävaikutuksen perusteella... (esimerkki kirjasta Oikeudellisen ratkaisun teoria, s. 36)

KKO:n moiteoikeuden rajoitusta koskevassa ratkaisukäytännössä...

KKO on käytännössään ottanut kantaa moiteoikeuden rajoitukseen myötävaikutuksen perusteella...

Moiteoikeuden rajoitusta koskevassa KKO:n ratkaisussa...

Yllä olevat ovat esimerkkejä viittauksista, eivät tyhjentäviä ohjeita. Olennaista on mainita, mistä oikeudellisesta ongelmasta ratkaisussa oli kyse (ja tehtävästä riippuen, mihin tuomioistuin asiassa päätyi, mitä vaikutuksia ratkaisulla oli, miksi ratkaisu on merkittävä jne.).
itmyli kirjoitti: Ke Touko 08, 2019 10:28 am Sitten mietin vielä, että kun tuota tilaa on vastauksissa rajattu määrä, niin voinko säästää tilaa lyhenteillä, esim, ym, mm. jne? Tai käyttää sulkeita ja kirjoittaa sulkeisiin joitain epäolennaisia lisäyksiä ym, joita ei kuitenkaan tarvitsisi käsitellä kuin vain hieman ohimennen?
Tavallisia lyhenteitä ja sulkeita voi käyttää samalla tavalla kuin muussakin yleiskielisessä tekstissä.
itmyli kirjoitti: Ke Touko 08, 2019 10:28 am Ja kieliopistakin kysymys. Itselläni kielioppi on hieman heikohkoa ja etenkin kun kirjoitan nopeasti (varsinkin koetilanteessa) niin saatan käyttää vääriä sijamuotoja ja muita pieniä virheitä saattaa tulla, jotka eivät kuitenkaan vaikuta siihen, etteikö tekstistäni saisi selvää. Onko näillä niin kovinkaan suurta merkitystä, eli onko mahdollista saada miinus pisteitä kielien takia? Toki ymmärrän sen, että jos tekstistä ei saa lukija selvää ja käsiala on huonoa niin se kyllä varmasti vaikuttaa.

Kiitos vastauksista jo etukäteen! :)
Kuten mainitsitkin, vaikeasti luettava käsiala voi vaikuttaa, jos lukija ei saa tekstistä selvää. Muuten mainitsemiisi asioihin pätee se, että kyse on kokonaisarvostelusta. Erilaiset seikat (esim. tekstin rakenne tai huomattavan epäselvä kielioppi) voivat vaikuttaa kokonaisarvioinnissa, mutta varsinaisia miinuspisteitä ei tietääkseni ole jaettu essee- tai oikeustapaustehtävissä. Jos pyrit tekemään vastauksistasi mahdollisimman selkeitä, satunnaisilla kielioppi- tms. virheillä ei luultavasti ole ratkaisevaa merkitystä.

Toivottavasti vastauksista on apua. Lukutsemppiä jäljellä oleviin päiviin!
Lukittu