EU-sosiaalioikeuden luentomateriaaleja

Vuoden 2018 valintakoetta koskevat keskusteluketjut.
ArttuV
Viestit: 1
Liittynyt: Ke Huhti 04, 2018 8:04 pm

Re: EU-sosiaalioikeuden luentomateriaaleja

Viesti Kirjoittaja ArttuV » Ma Touko 14, 2018 5:58 pm

JKH kirjoitti:
Ma Touko 14, 2018 9:22 am
Moikka :)

Voitko laittaa oikeat vastaukset monivalintoihin tänne vielä? En saa vaihdettua fontin väriä, eli en tiedä varmoja oikeita vastauksia.
1: B
2: C
3: ainakin A ja D. Myös B, todennäköisesti, tämä on tulkinnanvarainen. Anitaa ei ainakaan vielä todennäköisesti pidettäisi Suomessa asuvana, mutta hänen harjoittelunsa lopussa (kun hän on ollut Suomessa vuoden), todennäköisesti kyllä, jos hän muuttaa mielensä Venäjälle paluun suhteen. Näin tulkinnanvaraista tehtävää ei (toivon mukaan) pääsykokeeseen tule. Olennaista on kuitenkin muistaa asiat, jotka vaikuttavat arvioon Suomessa asumisesta. Kyse on aina kokonaisarviosta. Arvioon vaikuttavia tekijöitä: varsinainen asunto ja koti ja jatkuva pääasiallinen oleskelu Suomessa. Jos tämän nojalla vielä epäselvää, otetaan huomioon: aiempi vakinainen asuminen Suomessa, suomalainen syntyperä, pakolaisuus, oleskelulupa toissijaisen suojelun tai humanitaarisen suojelun perusteella, perheenjäsenyys Suomessa vakinaisesti asuvan henkilön kanssa, työsopimus, Euroopan unionin sininen kortti, vähintään vuoden pituinen tosiasiallinen asuminen Suomessa muuton jälkeen, taikka muut siteet Suomeen. Edelleen tulkinnanvaraisissa tilanteissa: yksilölliset olosuhteet, kuten oleskelun pituus ja luonne, perheen asuinpaikka, lasten koulunkäyntipaikka sekä työsuhteen pituus ja luonne)
4: ei mikään näistä.
5: C ja D. Huom! EU-oikeus ei velvoittanut Suomea siirtymään pro rata -kansaneläkkeisiin.


Copy pastesin samalla vastaukset, kun itsellä kysymys aiheeseen liittyen :) Eli: saisinko nopeat perustelut monivalintatehtävään 4, miksi näistä mikään ei ole oikein?

Otava
Viestit: 44
Liittynyt: Ti Huhti 11, 2017 6:02 pm

Re: EU-sosiaalioikeuden luentomateriaaleja

Viesti Kirjoittaja Otava » Ma Touko 14, 2018 7:14 pm

ArttuV kirjoitti:
Ma Touko 14, 2018 5:58 pm
Eli: saisinko nopeat perustelut monivalintatehtävään 4, miksi näistä mikään ei ole oikein?
A. Jos henkilö on asunut Suomessa 20 vuotta 16 ja 65 ikävuoden välissä, hän saa kansaneläkkeenä puolet täysimääräisen eläkkeen määrästä. -> ei voida sanoa, että tämä olisi kirjan perusteella oikein, koska kirjan mukaan vanhan lain aikaan "Jos henkilö oli asunut Suomessa esimerkiksi vain 20 vuotta, hän oli oikeutettu puoleen täydestä kansaneläkkeestä. -- Kansaneläke on edelleen tänä päivänä suhteutettu eli pro rata -eläke, vaikka eläkkeen määrän laskusääntöjä on muokattu hieman." (s. 32-33) Kirjan perusteella ei siis voida sanoa, että tuo laskusääntö edelleen pätisi.
B. Kansaneläkkeen maksaminen edellyttää, että henkilö on täyttänyt 17 vuotta. -> kansaneläkelain mukaisen työkyvyttömyyseläkkeen ikäraja on 16 v (s. 31).
C. Kansaneläkkeen maksaminen edellyttää, että henkilö on tosiasiassa asunut Suomessa vähintään 3 vuotta. -> henkilön on tullut tosiasiallisesti asua Suomessa vähintään 1 v. 3 v asumisaikavaatimukseen sovelletaan kausien yhteenlaskemista. (s. 34)
D. Kansaneläkkeen maksaminen edellyttää, että henkilö asuu Suomessa. -> kansaneläke on maastavietävä (s. 35)

Otava
Viestit: 44
Liittynyt: Ti Huhti 11, 2017 6:02 pm

Re: EU-sosiaalioikeuden luentomateriaaleja

Viesti Kirjoittaja Otava » Ma Touko 14, 2018 7:16 pm

JKH kirjoitti:
Ma Touko 14, 2018 9:22 am
Moikka :)

Voitko laittaa oikeat vastaukset monivalintoihin tänne vielä? En saa vaihdettua fontin väriä, eli en tiedä varmoja oikeita vastauksia.
3. luennon materiaalien osalta

1. A.
2. A ja D.
3. kaikki.

Vastaa Viestiin