Vastaustekniikka

Vuoden 2018 valintakoetta koskevat keskusteluketjut.
claustro
Viestit: 2
Liittynyt: La Maalis 31, 2018 1:43 pm
Paikkakunta: Lahti

3.4.2018 - Intro ja vastaustekniikka

Viesti Kirjoittaja claustro »

Hei,

Suuret kiitokset opettajille tästä intro-osiosta. Ajattelinpa näin kokelaan näkökulmasta kirjoitella vähän muistiinpanoja vaikka sellaisille jotka eivät päässeet paikalle tai ihan vaan muistinvirkistykseksi. Pidätän itseni virhevastuun ulkopuolelle mahdollisista virheistä kirjoituksissani ja olen iloinen jos näin saan herätettyä keskustelua. So here we go...

Useat opettajat kertoivat omista kokemuksistaan pääsykoekeväältä. Opiskelutapoja oli melkein yhtä paljon kuin opettajiakin. Eivätkä kaikki heistäkään olleet päässeet sisään ensimmäisellä yrittämällä. Heitä yhdistävä tekijä on varmasti ollut sitkeys ja periksiantamattomuus.

Yleistä

Opettajat painottivat mm., että lukemisen lisäksi kannattaa harjoitella vastaamista. Lukeminen on vain työkalu siihen vastaamiseen. Eihän sitä autokouluakaan käydä pelkästään lukemalla liikennesääntöjä vaan itse ajamistakin on harjoiteltava. Mutta liikennesäännöt on tietenkin osattava.

Koetilanteen ajanhallinnasta sen verran, että aikaa on vain 5 tuntia. Etukäteen on tiedossa, että kokeen maksimipisteet ovat 80 pistettä. Tämä voi kieliä siitä, että tehtäviä tulisi olemaan 8 kappaletta (tai sitten ei). Tämä kuitenkin tarkoittaisi sitä, että yhtä tehtävää kohden aikaa on alle tunti. Rannekello on siis hyvä olla mukana, että voi kellottaa tehtävät. Tehtävien laatijat koittavat harhauttaa kysymyksissä -> ole tarkka.

Ennen kirjojen julkaisua kannattaa tutustua aiempien vuosien pääsykoetehtäviin ja vastausmalleihin. Myös muidenkin yksiköiden kuin Helsingin yliopiston. Samoin kannattaa raivata lukuaikaa kalenterista, tehdä lukusuunnitelmaa ja tehdä se suursiivous. Ei sitten kirjojen tultua tarvitse miettiä moisia.

Lukuaikaa on sen 4 viikkoa. Sen aikana ei kuulemma kannata aloittaa parisuhdetta tai päättää sellaista. Varmaan kaikki elämää suuremmat jutut on parempi skipata.. Samoin kuin se Vappukin. Itse ajattelin, että sitten vietän sen väliin jääneen vapun pääsykoeiltana. :-)

Tehtävätyypit ja vastaustekniikka

ESSEE
Itselleni tuli kylmä hiki esimerkkejä katsoessa, mutta eiköhän tämäkin harjoittelemalla ala aukenemaan. Opettajat kertoivat, että tämän tyyppisissä tehtävissä kannattanee ajatella spiraali-/pyramidi -mallilla. Eli tehtävän vastaus aloitetaan siten, että saadaan ne varmat pisteet siitä eli spiraalin keskeltä ulospäin tai pyramidin huipulta alaspäin -> varmat pisteet, säännöt, poikkeukset, termit ja niiden selitykset. Tämän tyyppisissä tehtävissä arvostellaan vastaus ilmeisemminkin kokonaisuutena eikä ns. jyvitettynä. Eli ei passaa kirjoitella höpöjä. Kolme sanaa: Johdonmukaisuus, selkeys ja olennaiset.

OIKEUSTAPAUS
S+S+J = Sääntö, sovellus ja johtopäätös. Yleisesti käytössä oleva vastausrunko tämän tyyppisiin kysymyksiin. Esim. vapaasti lyhennettynä esimerkkinä rikoslaissa määrätään, että taposta määrätään vankeutta -> A tappoi B:n -> Näin ollen A on tuomittava taposta. Muista johdonmukaisuus.

AINESTO
Tämä on ajanhallintatehtävä. Poimi aineistosta oikeat vastaukset, mutta älä lähde lukemaan koko aineistoa (voisi tulla kiire). Laaja aineistotehtävä voi olla myös kompa. Vastauksessa voidaan pyytää käyttämään tietoa aineistosta, oppikirjasta tai molemmista.

MONIVALINTA
Tämä on tärkeä. Jos et onnistu tässä et välttämättä pääse tarkastuksissa toiselle kierrokselle -> et pääse varmasti sisään. Älä arvaile jos et tiedä vastausta ja tehtävän johdannossa ilmoitetaan miinuspisteistä. Monivalinnassa voi olla myös monta oikeaa vaihtoehtoa. Jos oikea vastaus olisi A ja B, mutta vastaisit vain A niin vastaus tulkitaan vääräksi. Voi olla myös hankalia "Mikä vähiten oikein/väärin/totta".

MÄÄRITTELY
Tämä on arvinaisempi tehtävätyyppi. Mutta voi toki tulla kokeeseen. Vastaus vaatii tarkan vastauksen suoraan kirjasta. Eli kui essee, mutta vain spiraalin ydn tai pyramidin kärki. Vastaustila on ilmeisen lyhyt.

AUKKOTÄYDENNYS
Tämäkin on harvinainen tehtävätyyppi. Lauseita voi olla poimittuna pitkin kirjoja. Saattaa sisältää myös vuosilukuja jotka on muistettava.

Tälläisia asioita jäi nyt mieleen tästä ensimmäisestä kerrasta. Kiitoksia vielä kerran opettajille ja tsempit kanssakokelaille.
Toni Walther, Lahti
Äläluovuta
Viestit: 2
Liittynyt: Ti Huhti 03, 2018 9:13 pm

Re: 3.4.2018 - Intro ja vastaustekniikka

Viesti Kirjoittaja Äläluovuta »

Tosi hyvä tiivistelmä, kiitos! :)
Avatar
Juha
Viestit: 9
Liittynyt: To Maalis 26, 2015 5:52 pm

Vastaustekniikan materiaali

Viesti Kirjoittaja Juha »

Vastaustekniikkaluennon 3.4.2018 materiaali https://www.dropbox.com/s/008tvt2b8odk1 ... .pptx?dl=0
"Ei tässä onnea tarvita. Ihmettä tässä tarvitaan"
Helit
Viestit: 1
Liittynyt: Pe Huhti 13, 2018 1:40 pm

Re: Vastaustekniikka

Viesti Kirjoittaja Helit »

Hei!
Onko tänne mahdollista saada jotain harjoitustehtäviä/kokeita? :)
janne
Viestit: 221
Liittynyt: La Joulu 14, 2013 4:40 pm

Re: Vastaustekniikka

Viesti Kirjoittaja janne »

Helit kirjoitti: Pe Huhti 13, 2018 1:42 pm Onko tänne mahdollista saada jotain harjoitustehtäviä/kokeita? :)
Harjoitustehtäviä sisältävä materiaalipaketti on tulossa loppukuusta, ja harjoituskoe toukokuun alussa.
Opiskelija97
Viestit: 16
Liittynyt: Pe Huhti 13, 2018 1:12 pm

Re: Vastaustekniikka

Viesti Kirjoittaja Opiskelija97 »

Pitääkö KKO ratkaisujen vuosiluvut muistaa jos niihin pitää vastauksissa viitata? :)
salla
Viestit: 2
Liittynyt: Ti Huhti 17, 2018 9:00 am

Re: Vastaustekniikka

Viesti Kirjoittaja salla »

Pääsykoelukua ajatellen ei ole mitään virallista ohjetta siitä, mitä pitää osata. Hyvä nyrkkisääntö on se, että kirjoissa ei ole mitään turhaa ja kaikkea voidaan kysyä. Toisaalta ne pääsevät sisään jotka osaavat kirjat kaikista tarkimmin. Jättämällä jotain opettelematta ottaa aina riskin siitä, että ei osaa kyseistä asiaa pääsykokeessa.

Toisaalta on turha opetella numerolistoja ulkoa jos ei tiedä mihin ne liittyvät. KKOn tapauksissa keskeistä on, mitä tapaus sanoi kyseisen oikeussäännön tulkinnasta. Itse opettelisin kaikista oikeustapauksista sisällön, vuosiluvun ja mahdollisen nimen, jos vaan aika riittää. Varsinkin rikosoikeus tuntuu tänä vuonna oikein rakentuvan näiden juttujen ympärille, joten niiden kysyminen lienee suht todennäköistä.
Bimbo96
Viestit: 9
Liittynyt: Pe Huhti 20, 2018 12:22 pm

Re: Vastaustekniikka

Viesti Kirjoittaja Bimbo96 »

Minkälaisissa yhteyksissä on perinteisesti testattu kirjojen KKO:n ratkaisujen osaamista? En ihan hahmota mikä niissä on keskeistä osattavaa. Tai, millä tavalla niiden osaamista voi hyödyntää eri tehtävätyypeissä?
Opiskelija97
Viestit: 16
Liittynyt: Pe Huhti 13, 2018 1:12 pm

Re: Vastaustekniikka

Viesti Kirjoittaja Opiskelija97 »

Minua kiinnostaisi tietää, että voiko ylimääräisestä tiedosta vastauksesta saada virhepisteitä? Esimerkiksi jos aineistotehtävässä on viitannut oikeisiin pykäliin mutta lisäksi on vastaukseen kirjannut jonkun ylimääräisen pykälän, jota mallivastauksessa ei ole. Tähän ei varmaan voi antaa mitään yleisesti pätevää vastausta ja ymmärrän että tämän vuoden kokeesta ei voi vielä mitään varmaksi sanoa, mutta onko tähän antaa mitään suuntaa antavaa vastausta?
cacadada
Viestit: 12
Liittynyt: Ke Helmi 19, 2014 8:15 pm

Re: Vastaustekniikka

Viesti Kirjoittaja cacadada »

Olihan niin, että pääsykokeissa ei tarvitse osata lakipykäliä, eikä lakipykälien vuosilukuja lukuun ottamatta KKO:n tapaukset? Voiko latinankielisiä ilmaisua käyttää sellaisenaan ilman, että avaa pääsykoetehtävässä tarkemmin?
Vastaa Viestiin