Sivu 1/2

Kysymyksiä saa esittää

Lähetetty: Su Helmi 23, 2014 3:31 pm
Kirjoittaja Joose
Hyvät pääsykokeisiin valmistautujat,

Tällä foorumilla voitte esittää kysymyksiä pääsykoekirjoista ja taloustieteestä yleensä. Vastaamme niihin niin nopeasti kuin pystymme. On myös hienoa, jos vastailette toistenne kysymyksiin.

Eikä ainakaan minulla ei ole mitään sitä vastaan, että kauppakorkeakouluun pyrkivät käyttävät tätä foorumia keskinäiseen ajatustenvaihtoon muista aiheista, kuten markkinointi, johtaminen, laskentatoimi ja rahoitus.

Terveisin
Joose Sauli, VM (taloustiede)

Re: Kysymyksiä saa esittää

Lähetetty: Ti Maalis 25, 2014 7:04 pm
Kirjoittaja Tiina
Hei vaan,

Kokeilin ratkoa KPL 4 soveltavia tehtäviä ja tehtävässä 51 minusta Villen henkilökohtainen rusinoiden kysyntäkäyrä ( :D ) on väärin (siis mikäli haluaa oikean vastauksen). Pitäisikö KK:n olla muoto P=4-2Q vai olenko ihan hukassa?

Re: Kysymyksiä saa esittää

Lähetetty: Ti Maalis 25, 2014 8:01 pm
Kirjoittaja Joose
Tiina kirjoitti:Kokeilin ratkoa KPL 4 soveltavia tehtäviä ja tehtävässä 51 minusta Villen henkilökohtainen rusinoiden kysyntäkäyrä ( :D ) on väärin (siis mikäli haluaa oikean vastauksen). Pitäisikö KK:n olla muoto P=4-2Q vai olenko ihan hukassa?
Olet oikeassa, tehtävässä on virhe. Tarkoitus oli olla P=4-2Q. Kiitos kun huomautit!

Joose

Re: Kysymyksiä saa esittää

Lähetetty: Pe Kesä 05, 2015 7:07 pm
Kirjoittaja Phillips
Tämä kuulosti jotenkin aika sarkastiselta? "Taloustieteilijä voi usein jättää markkinoiden epätäydellisyyden huomioimatta, vähän kuten insinööri voi usein jättää ilmanvastuksen tai lämpölaajenemisen kaltaisia pikkuseikkoja huomioimatta."

Täytyy kiittää materiaaleista! Hienoa ja arvokasta työtä tälläinen. Materiaaleista on varmasti ollut monille paljon apua, minulle ainakin oli. Muutamia virheitä muistaakseni havaitsin, mutta ne oli pieniä ja harmittomia virheitä. En kuitenkaan ottanut niitä ylös, mutta ilmoitan niistä jos kuitenkin tulevat vielä vastaan (saatan selailla materiaalia vielä, vaikka pääsykoe on ohi).

Re: Kysymyksiä saa esittää

Lähetetty: La Kesä 06, 2015 12:36 pm
Kirjoittaja Phillips
Tälläinen kysymys tuli vastaan: "Asunnosta saatavan nettovuokran määrä on 5000 euroa vuodessa. Summa pysyy samana "tästä ikuisuuteen". Samoin korko on vakio, olkoon se vaikka 5 % vuodessa. Millä kaavalla lasketaan vuokrien nykyarvo, eli asunnon arvo? Mikä se on tässä tapauksessa? Mikä olisi näin tulkittuna asunnon arvo, jos korko laskisi nollaan?"

Ensimmäinen kohta menee kai kaavalla PV = R/i, eli 5000/0,05 = 100 000 eur. Mutta miten tapaus jossa korko on nolla? Nollalla ei voi jakaa. Päättelin, että asunnon arvo olisi ääretön, mutta se ei tunnu kovin järkevältä vastaukselta... :D Eli koska kun i pienenee niin PV kasvaa, joten i ollessa 0 PV olisi ääretön.

Re: Kysymyksiä saa esittää

Lähetetty: La Kesä 06, 2015 1:53 pm
Kirjoittaja Joose
Moi!

Tuo "sarkastiselta" kuulostava kohta ei ole tarkoitettu sarkastiseksi. Esim. omenoiden markkinat ovat niin lähellä täydellistä, että epätäydellisyyttä ei nähdäkseni tarvitse huomioida. Ja insinöörivertaus sopii tähän mielestäni hyvin.

Asunnon arvo (asunnon omistamisen arvo) lasketaan periaatteessa juurikin kaavalla R/i. Mutta jos korko laskee nollaan, kaava ei toimi, sillä kuten sanoit, siitä tulisi PV:ksi ääretön.

Käytännössä
1) asunto ei tietenkään ole ikuisesti olemassa, joten käytännössä asunnon ei voi olettaa tuottavan vuokratuloja ikuisesti
2) kaukana tulevaisuudessa saataviin tuottoihin liittyy huomattava riski, joten sovellettava diskonttokorko tuskin voisi koskaan olla nolla.

Kiitos kommenteista! Otan mielelläni myös lisää kommentteja vastaan. Myös esim. kirjoitusvirheet yms. pikkuseikat on syytä korjata.

t. Joose

Re: Kysymyksiä saa esittää

Lähetetty: La Kesä 06, 2015 2:10 pm
Kirjoittaja Phillips
Alright.

Tulkitsin tuon "näin tulkittuna" kohdan niin, että kaavaa PV = R/i on sovellettava sellaisenaan huolimatta siitä, että se antaa järjettömän vastauksen. Olisi varmaan ollut hyvä lisätä että käytännössä asunnon arvo ei tietenkään ole ääretön. :roll:

Re: Kysymyksiä saa esittää

Lähetetty: La Kesä 06, 2015 2:19 pm
Kirjoittaja Joose
Moi,

Oliko tuo asuntoa koskeva tehtävä joku minun (siis Varjovalmennuksen) tehtävistä?

t. Joose

Re: Kysymyksiä saa esittää

Lähetetty: La Kesä 06, 2015 2:20 pm
Kirjoittaja Phillips
Joose kirjoitti:Moi,

Oliko tuo asuntoa koskeva tehtävä joku minun (siis Varjovalmennuksen) tehtävistä?

t. Joose
Ei suinkaan, kysymys on siis Turun kansiksen pääsykokeesta. Olisi pitänyt mainita kyllä se, ajattelin esittää kysymyksen tässä kun aloitusviestissä mainitset että voi kysyä taloustieteestä yleensä.

Re: Kysymyksiä saa esittää

Lähetetty: La Kesä 06, 2015 2:22 pm
Kirjoittaja Joose
Moi,

Joo, ilman muuta voi kysyä mistä vain. Mietin vain, että jos se on minun, täytyy vilkaista, olisiko sitä syytä selventää. Mutta ei siis ollut.

t. Joose