Simulaatiopääsykoe

Oikeustieteellisen tdk:n pääsykokeisiin valmentavan kurssin oma keskustelualue.
NooraH
Viestit: 12
Liittynyt: To Maalis 30, 2017 6:30 pm

Re: Simulaatiopääsykoe

Viesti Kirjoittaja NooraH »

itmyli kirjoitti: To Touko 09, 2019 5:37 pm Hei,

Kiitos paljon kokeesta, siitä oli paljon hyötyä :) Mulla olisi kuitenkin vielä muutama kysymys liittyen simulaatiopääsykokeen mallivastauksiin.

1. 7 tehtävä, onko sitä mahdollista lähestyä kollektiivisen kuluttajansuojan kautta? Esim kertoa vastauksessa, että tuossa rikotaan esim KSL 2:7 lukua (olennaisten tietojen antamatta jättäminen), sillä tapauksessahan Raili-mummolle ei tuosta viivästyskorosta kerrottu ständillä ja täten menettely markkinoinnissa on ollut sopimatonta tai että kun korko voisi periaatteessa olla jotain 0-1000 väliltä niin tämä jättää myös olennaisten tietojen antamisen? Vai viittaako tuo tehtävänanto jotenkin nimenomaan tuohon KSL 4 luvun käyttöön?
Sitten vielä samaisesta tehtävästä, että itse olin myös määritellyt miksi tuo KSL soveltuu tapaukseen, eli olin määritellyt että Raili-mummo on kuluttaja ja Pikavipe on elinkeinonharjoittaja ja lyhyesti mitä KSL käsittelee. Oliko se turhaa vai olisiko siitäkin mahdollisesti saanut pisteitä?

2. Tuossa 8 tehtävässä en aloittanut ollenkaan edes tuon aineiston läpikäymistä, sillä kirjassa on mainittu, että hyvän tavan vastaisuus tulee arvioitavaksi kansalliselta pohjalta ja sopimaton menettely sitten taas myös muualta, enkä siis nähnyt tarpeen katsoa aineistoa vaan luulin että se oli hämy. Mainitsin myös tämän seikan tehtävässä. Mietin vain, että kun tuossa mallitehtävässä ei asiasta mitään mainittu, niin olisiko tuossa tapauksessa ollut väärin mainita tämä seikka?

Kiitos vastauksista jo etukäteen! :)
Moi,

Kiva tosiaan kuulla, että koit simulaatiokokeen hyödyllisenä. Vastaan kysymykseen 8. tehtävän tekijänä ja tarkastajana. Aineisto tosiaan oli osittain hämy siinä mielessä, että täysiin pisteisiin olisi päässyt vain kirjan tiedoilla, vaikka toki suuri osa samoista asioista löytyi myös aineistosta. Näin ollen oikeita asioita olisi ollut myös sieltä löydettävissä muistin virkistämiseksi. Myös joistakin alaikäisiin kohdistuvista hyvän tavan vastaisista asioista, joista HE:ssä (mutta ei kirjassa) mainittiin on kokeessa saatu pistehyvityksiä. Aivan turha ei aineisto siis ollut. Pisteitä on jaettu myös siitä seikasta, että on maininnut, että hyvän tavan vastaisuus tulee arvioitavaksi kansalliselta pohjalta ja siitä, että on maininnut, että hyvän tavan vastaisuus ja sopimaton markkinointi ovat kaksi eri asiaa.Mikäli sinulta on jäänyt nämä pistehyvitykset jostain syystä saamatta vaikka olet ne simulaatiokoepaperiin kirjoittanut niin pahoittelut. Mutta jos tarkoitat kysymykselläsi, sitä, että olet kirjoittanut koepaperiin, että aineisto oli hämy, niin siitä ei ole pisteitä jaettu, koska täysin turha aineisto ei ollut, vaikka sen tarkoituksena toki pääasiassa oli testata ajankäyttötaitojanne.

Tsemppiä vielä oikeaan pääsykokeeseen:)
Jemjk
Viestit: 5
Liittynyt: Su Huhti 01, 2018 10:45 am

Re: Simulaatiopääsykoe

Viesti Kirjoittaja Jemjk »

Hei! Teht 3. Kysymys 3 ja vaihtoehto d. Jäin pohtimaan, kun tämä oli laitettu paikkaansa pitäväksi väitteeksi. "Vain kuluttaja-asiamies voi saattaa mao:n käsiteltäväksi asian, joka koskee markkinatoimen, sopimusehdon tai perintämenttelyn kieltämistä". Kirjassa (s.25) lukee, että jos kuluttaja-asiamies kieltäytyisi hakemuksen asian käsittelemiseksi voisi tehdä myös palkansaajien ja kuluttajien etujen valvomiseksi toimiva rek.yhdistys. Tarkoittaako saattaa käsiteltäväksi ja hakemuksen tekeminen tässä samaa vai eria asiaa?

Kiitos jo etukäteen!
ansenr
Viestit: 1
Liittynyt: La Huhti 20, 2019 9:47 pm

Re: Simulaatiopääsykoe

Viesti Kirjoittaja ansenr »

alkhau kirjoitti: La Touko 11, 2019 3:01 pm Tehtävä 1, 8 kohta. Miten niin c on oikein? Kirjassa nimenomaan sanotaan että lähtökohtana on yleislain kunnioittamisen periaate suhteessa lex specialis säännön käyttämiseen. Lakien epäselviä normiformulaatioita on ensin pyrittävä tulkitsemaan siten että oikeusnormien välistä ristiriitaa ei synny eikä lex specialis säännön käytölle olisi tarvetta.
Vertaistukena voin sanoa (korjatkoon joku, jos olen väärässä):

Tuossa 1.8 C-kohta ei puhunut mitään Lex specialis säännöllä syrjäyttämisestä. Kirjassakin mainitaan s.55 viimeisessä kappaleessa: "..."sellaisessa, lainsäädännössä hyvin yleisessä tilanteessa, erityissäännös syrjäyttää yleislain säännöksen, koska niin on säädetty." Tällä tarkoitetaan yleislaissa olevia mainintoja "jollei toisin säädetä", tai "ei sovelleta, jos muualla laissa säädetään toisin."

Eli:" C. Erityislain säännökset syrjäyttävät usein yleislain säännökset (koska niin on säädetty)."
saija
Viestit: 7
Liittynyt: Ke Huhti 24, 2019 7:09 pm

Re: Simulaatiopääsykoe

Viesti Kirjoittaja saija »

Jemjk kirjoitti: Su Touko 12, 2019 10:03 am Hei! Teht 3. Kysymys 3 ja vaihtoehto d. Jäin pohtimaan, kun tämä oli laitettu paikkaansa pitäväksi väitteeksi. "Vain kuluttaja-asiamies voi saattaa mao:n käsiteltäväksi asian, joka koskee markkinatoimen, sopimusehdon tai perintämenttelyn kieltämistä". Kirjassa (s.25) lukee, että jos kuluttaja-asiamies kieltäytyisi hakemuksen asian käsittelemiseksi voisi tehdä myös palkansaajien ja kuluttajien etujen valvomiseksi toimiva rek.yhdistys. Tarkoittaako saattaa käsiteltäväksi ja hakemuksen tekeminen tässä samaa vai eria asiaa?

Kiitos jo etukäteen!
Hei!

Hakemuksen tekemisellä ja asian käsiteltäväksi saattamisella tarkoitetaan käytännössä samaa asiaa, sillä kirjassakin puhutaan toissijaisesta hakemuksenteko-oikeudesta (s. 26). Hakemuksella asia voidaan siis saattaa markkinaoikeuden käsiteltäväksi. Kyseinen d-vaihtoehto saattoi olla hieman hämäävä juuri tuon toissijaisen hakemuksenteko-oikeuden vuoksi, joten esimerkiksi sanan "ensisijainen" tai "lähtökohtainen" lisääminen kysymykseen olisi voinut olla paikallaan. Kysymyksellä nimittäin haettiin sitä, että lähtökohtaisesti kuluttaja-asiamiehellä on kyseinen oikeus.

Hienoa, että olit tarkkana kysymyksen kanssa! Valtavasti tsemppiä huomiseen kokeeseen!
halla
Viestit: 2
Liittynyt: Ti Huhti 16, 2019 9:22 am

Re: Simulaatiopääsykoe

Viesti Kirjoittaja halla »

Hei,

Mitä valtavin kiitos koko varjovalmennuksen tiimille! Niin se vaan on mahollista ensikertaa yrittävänkin päästä oikikseen vaikkei ole ensikertalaiskiintiössä ja ilman valmennuakurssia tämän foorumin ja täällä julkaistujen tehtävien turvin. Ilman niitä olisi varmasti jäänyt paikka saamatta! Tehtävistä ja simulaatiopääsykokeesta oli valtavasti apua, kiitos!!!
velho
Viestit: 2
Liittynyt: Ma Syys 23, 2019 2:59 pm

Re: Simulaatiopääsykoe

Viesti Kirjoittaja velho »

halla kirjoitti: Ti Heinä 02, 2019 5:50 pm Hei,

Mitä valtavin kiitos koko varjovalmennuksen tiimille! Niin se vaan on mahollista ensikertaa yrittävänkin päästä oikikseen vaikkei ole ensikertalaiskiintiössä ja ilman valmennuakurssia tämän foorumin ja täällä julkaistujen tehtävien turvin. Ilman niitä olisi varmasti jäänyt paikka saamatta! Tehtävistä ja simulaatiopääsykokeesta oli valtavasti apua, kiitos!!!
Samaa ajattelin itsekin tänne kirjoitella, valtavat kiitokset valmennuskurssin järjestäjille!
Viestiketju Lukittu