Kauppatieteiden itseopiskelumateriaali 2017

Tänä keväänä ei ole tarjolla Varjovalmennuksen luentokurssia kauppatieteistä. Itseopiskelun tueksi julkaisemme tässä kuitenkin aiempien vuosien materiaaleja siltä osin, kuin ne ovat yhä ajan tasalla, sekä muutamia yleisiä neuvoja.

Muista perehtyä kauppatieteet.fi-sivustolla oleviin tietoihin!

Matematiikka

Opiskelu kannattaa aloittaa matematiikasta, sillä matematiikan taitoja tarvitaan myös rahoituksessa ja laskentatoimessa sekä taloustieteessä.

Talousmatematiikan opiskelu edellyttää seuraavia (peruskoulussa opittuja) perustaitoja: laskujärjestys, murtolukujen laskusäännöt, prosenttilaskut, potenssien laskusäännöt, yhtälön ratkaiseminen. Jos nämä ovat sinulla ruosteessa, kertaa ne ensin. Googlaamalla löytyy sopivia suomenkielisiä resursseja, esim. tämä sivusto.

Itse talousmatematiikassa kaikkein tärkeimmän asiakokonaisuuden muodostavat kaksi toisiinsa liittyvää asiaa: ns. koronkorko ja diskonttaaminen eli nykyarvon laskeminen.

Matematiikasta meillä ei ole omaa materiaalia tarjolla. Suosittelemme lukion lyhyen matematiikan kirjaa Summa 7. Muutkin lukion talousmatematiikan kirjat kelpaavat; ne eivät välttämättä ole yhtä kattavia, mutta ne voivat olla helpompia.

Laskentatoimi ja rahoitus

Yrityksen taloushallinto tänään (2014):   tiivistelmä   tehtävät   tehtävien vastaukset

Tiivistelmän alussa on neuvoja opiskeluun. Tärkein neuvo on se, että kirjassa on paljon turhaa tekstiä, jonka lukemiseen ei kannata käyttää aikaa. Kaikkea nippelitietoa ei voi osata, joten on parempi keskittyä olennaiseen.

JoMa

Akatemiasta markkinapaikalle, 4. painos (2014):   tehtävät   tehtävien vastaukset

Taloustiede

Taloustieteestä on niukasti Varjovalmennuksen omaa materiaalia olemassa. Erityisen tärkeää on tehdä harjoitustehtävät kirjan omalta nettisivulta: www.taloustiede.fi. Näihin meitsi on laatinut vastaukset.

Lisäksi harjoitustehtäväpaketti, jota käytettiin viime kevään luennoilla: tehtävät ja vastaukset. Nämä liittyvät kirjan lukuun 2. Se on kirjan tärkein luku, sillä yleensä taloustieteestä kysytään nimenomaan perusasioita, joita luvussa 2 käsitellään.

Jos ja kun taloustieteen kirja tuntuu vaikealta (mitä se onkin), niin halutessasi voit kokeilla, saisitko jotain apua aikaisemmin pääsykoekirjana olleen, Matti Pohjolan kirjoittaman Taloustieteen oppikirjan kirjatiivistelmästä. Löydät sen vanhojen matskujen sivulta.

Harjoituspääsykokeet

Pääsykokeen lähestyessä voit järjestää itsellesi harjoituspääsykokeen. Koetilaisuutta koskevat tiedot löydät kauppatieteet.fi-sivustolta: 4 tuntia aikaa, käytössä vain tietyt välineet, jne…

1. harjoituspääsykoe kannattaa tehdä viimeistään kaksi viikkoa ennen oikeaa pääsykoetta. Tehtävät, vastaukset

2. harjoituspääsykoe kannattaa tehdä viimeistään viikkoa ennen oikeaa pääsykoetta. Tehtävät, vastaukset

Muualla netissä:

Tällä sivustolla voi tehdä harjoitustehtäviä ilmaiseksi.

Eräs viime kevään kurssilainen antoi vihjeen tästä sivustosta (en ole kokeillut sitä itse).

Myös tällä sivustolla on näköjään tarjolla ilmaisia harjoitustehtäviä.