Skip to content

Taloustieteen / tilastotieteen materiaali

Tällä sivulla julkaistaan kurssin opetusmateriaali. Materiaalia julkaistaan sitä mukaa kuin sitä valmistuu, ja se soveltuu myös etäopiskeluun.

HUOM: ALLAOLEVA MATERIAALI ON KEVÄÄLTÄ 2015. ENSI KEVÄÄN KIRJOISTA EI OLE VIELÄ TIETOA, SILLÄ VALTIOTIETEELLINEN TIEDEKUNTA JULKISTAA PÄÄSYKOEKIRJAT VASTA 10.2.2016.

Tällä hetkellä on valmiina Taloustieteen oppikirjan tiivistelmä, harjoitustehtävät ja tehtävien vastaukset. Kirjan uusimmalle ja toiseksi uusimmalle painokselle on kummallekin erilliset materiaalit. Ne ovat kylläkin melko samanlaiset, sillä kirjat vastaavat toisiaan 99-prosenttisesti, mutta mm. sivunumerot ovat muuttuneet jonkin verran.

Foundations of Economics-kirjan luvuista 6–8, 15 ja 24–29 pyritään julkaisemaan tiivistelmä. Työ on vielä kesken, nyt on valmiina luvut 6–8, 15 ja 24–26.

Taloustieteen pääsykokeessa on perinteisesti pitänyt osata matematiikkaa, erityisesti derivointia. Siksi tässä julkaistaan myös matematiikan harjoitustehtäviä. Oletuksena kuitenkin on, että näiden asioiden perusteet on jo opittu lukiossa, ja niitä tarvitsee vain 1) kerrata, 2) treenata ja 3) esitellä niiden soveltamista taloustieteessä.

Taloustieteen oppikirja, 11. painos (2014):   tiivistelmä   tehtävät   tehtävien vastaukset
Taloustieteen oppikirja, 7.–9.painos (2013):   tiivistelmä   tehtävät   tehtävien vastaukset
Foundations of Economics:   tiivistelmä   tehtävät   tehtävien vastaukset
Matematiikan harjoitustehtäviä ja tehtävien vastaukset

Luennoilla käytettävät tehtävämonisteet

Taloustieteen tehtävät (printtaa ja pidä luennoilla mukana).
Vastaukset (näitä ei tarvitse printata).
Matematiikan oppitunneilla käytetään ylläolevaa matematiikan tehtävämonistetta.

Matematiikan perustaidot

Kurssin seuraaminen edellyttää tiettyjä perustaitoja matematiikassa. Allaolevien kokeiden avulla voit selvittää, onko sinulla nämä taidot kunnossa. Kokeet ovat keskenään samanlaiset. Koeaikaa on 30 minuuttia, laskimen käyttö on kielletty.
koe 1   oikeat vastaukset 1
koe 2   oikeat vastaukset 2
Kokeesta pitäisi saada täydet pisteet. Muutoin tarvitset matematiikan kertausta. Näitä asioita voi treenata yläasteen ja lukion 1. luokan matematiikankirjojen avulla. Niitä saa esim. kirjastosta. Myös netistä löytyy esim. tämä sivusto, jossa voi harjoitella perusmatikkaa.